If you don`t speak Norwegian,
please use the Google translate so you can read my text on your language.

mandag 27. juni 2011

"Mannen fra havet"

Copyright © Ann J

 Mannen fra havet er Bø kommunes skulptur i Skulpturlandskap Nordland. Skuplturen er formet av den internasjonalt kjente kunstneren Kjell Erik Killi Olsen. Alle skulpturene er plassert ute i regionens vakre og varierte landskap. Skulpturlandskap Nordland er et unikt prosjekt som har skapt en bred og viktig diskusjon om samtidskunst i Nordland. Prosjektets siste skulptur ble innviet i 1998. Det er nå plassert ut skulpturer i 33 av de 45 kommunene i dette fylket.

Mannen fra havet står på en høyde ved Vinjesjøen og speider ut over sitt rike.
Du finner han like ved Bø bygdemuseum.

Skulpturen er en hyllest til havet og rikdommen som folk lever av her. Gjennom det obelisk-formede krystallet som stålmannen holder i hendene kommuniserer han med fjellene og lyset. Når solen treffer krystallet ser en at det er selve livets lysende kraft mannen fra havet holder i sine sterke hender. I en nisje på ryggen har han en gullforgylt kvinneskikkelse. En del av hans ryggrad, nødvendig for å holde han oppreist. Skikkelsen symboliserer familien og kvinnen. Mannen fra havet beskytter det som er på land, det jordiske. Kvinneskikkelsen er belagt med bladgull for å symbolisere den verdien hun har for han, husly, trygghet og havn.

Bøfjerdingene har trykket denne merkelige, knudrete og storvokste skapningen til sitt bryst. Slik sett er den kanskje en av de skulpturene i hele prosjektet som har størst publikumsappell. Også besøkende strømmer til den mystiske mannen i Bø. Tar du deg en tur kan du også skue ut over hans rike. Fra hans utsiktspunkt ser du blant annet Gaukværøya og baksiden av Lofot-fjellene. Kanskje hører du den tause hilsen skulpturmannen vår bringer deg fra sin fortid, sitt rike, fra havet.

Om denne skulpturen sier kunstneren/skulptøren at det er en mann som har forlatt havet og nå står på fast grunn. Krystallen er en offergave til hans tidligere bosted. En åpning i ryggen gir en trygg nisje for familien, symbolisert ved en gullfarget kvinne. Figuren skal stå som et fyrtårn og hylle havet, noe plasseringen ytterst i havgapet er med på å understreke, en takk til rikdommen som folk i uminnelige tider har hentet derfra.

Copyright © Ann J
Copyright © Ann J

Copyright © Ann J

Det er vel ikke så rart at vi er fryktelig stolt av denne flotte skulpturen.

Copyright © Ann J

Utsikt mot Værøya, fra "Mannen fra havet".

Alle bilder: Ann Jorunn Liland

  
Ann J3 kommentarer:

 1. Her har du fått et knippe flotte bilder av den kjente mannen i Bø.

  SvarSlett
 2. Ja, han er utrolig fotogen den karen - og jeg blir bare fasinert av alle utallige bildene som er tatt av han opp gjennom årene. Syns det var på tide å ta noen sjøl...Og med mitt enkle kamera syns jeg nå at de ble ganske så fine;))

  SvarSlett
 3. Denne figuren var helt super. Utrolig rak og fin:-)
  Så mye fint du lager. Til god inspirasjon :-))
  Ha en stråålende sommer.

  SvarSlett

Takk for hyggelig hilsen!